Austin Friars

Design

Austin Friars

City of London

2015

​Burns + Nice were commissioned to re-design the public realm of Austin Friars, a hidden historic street and open space within the City of London.

Previously the site of an early Augustinian friary, the Dutch Church located on the nave of the friary church is a prominent landmark within the street.

The new design has created a high quality urban environment with carriageway areas raised to footway level to improve accessibility for pedestrians and wheelchair users. Yorkstone and granite paving materials respond to the historic context and scale of the street. Building mounted street lighting is installed to reduce clutter and cycle stands and new seating have been incorporated at key locations. Towards the east, the street opens into a wider space which allowed a small public space to be created with at grade paving and an in-ground illumination scheme. Robust detailing and a restrained design approach have created a public realm that now complements the quality of the surrounding built environment.

Austin Friars
Austin Friars
Austin Friars
Austin Friars