Fen Court

Design

Fen Court

City of London

2008

Award winning scheme providing a setting for a memorial to the abolition of slavery and a quiet garden for local residents and workers

Fen Court is a pedestrianised space that runs north to south between Fenchurch Avenue and Fenchurch Street.

The site was used as a public open space with trees, seating and planting. Part of the space was a former burial ground and several tombs remain. Fen Court was very dated, cluttered and in need of upgrading. The constructed scheme has been designed to provide both a setting for the memorial and a quiet garden on the site of the former burial ground for people living and working in the area. It includes extensive new planting, lighting and a labyrinth paving feature and includes a memorial to the abolition of slavery towards the centre of the Court. The Black British Heritage Group was involved in the design of the memorial, the Gilt of Cain by Michael Visocchi & Lemn Sissay.  The scheme won a BALI National Landscape Award in 2010.

Fen Court
Fen Court