George Square Glasgow

Strategy

George Square Glasgow

Glasgow City Council

2013

Contemporary reinterpretation of an historic city-centre square to instil civic pride and promote vibrancy

Burns + Nice were one of six practises short-listed from 35 international landscape architects and architects to redesign Glasgow's major public space, George Square. 

The brief for the redesign asked for a public space fit for the 21st century that offered a range of spatial experiences, complexity and attraction, instilling civic pride and promoting vibrancy in and around the square. Our design response shows a contemporary reinterpretation of the historic square, a contained urban space formed by dynamic planting quadrants and a central water feature. The design interprets and strengthens the existing diagonal pedestrian movement pattern crossing the square. Mature tree planting together with the planting quadrants and a large number of seating opportunities make the space a welcome green oasis. The design allocated positions to re-incorporate the existing historic monuments as part of the new square.

George Square Glasgow
George Square Glasgow
George Square Glasgow
George Square Glasgow