Leicester Square

Design

Leicester Square

Westminster City Council

2012

Award-winning scheme transforming the gardens and public realm at the heart of London’s West End

After winning a design competition in 2007 Burns + Nice were commissioned to implement the redesign of Leicester Square and its nine connector streets in the heart of London’s West End. 

Leicester Square is a significant London destination and, as home of British cinema is the venue for many film premieres and special events. It is also considered one of the busiest squares in Europe. The new design re-establishes Leicester Square within London and the intrinsic English landscape qualities of the Gardens have been retained and create the focal point of the scheme. One of the key aspects of the design is a 200m long white granite seat framing the gardens which creates a new spatial event complementing adjacent pedestrianised and alfresco dining areas. A contemporary planting scheme and the organic shape of new mirrored railings blur the experience of being ‘inside’ or ‘outside’ the enclosed Gardens.

The scheme has won numerous awards including the Landscape Institute Awards 2013, President’s Award for Best Landscape Architecture Scheme of the Year.

Leicester Square
Leicester Square
Leicester Square
Leicester Square